Our Blog

VITA – BVV

De nacompetitie. Het is toch iets machtigs in het voetbal. Kijk naar de legendarische wedstrijden voor promotie naar de eredivisie. Kijk naar de wedstrijden voor play-off om Europees voetbal. Kijk naar de knotsgekke duels om het kampioenschap in België. En kijk vooral even naar de ontknoping tussen Watford en Leicester City voor een finaleplek om promotie naar de Premier League (https://www.youtube.com/watch?v=6TnKvlQ2h7s&ab_channel=Super6).

Zo’n machtige wedstrijd speelden VITA en BVV ook op zondag 2 juni. In een uitverkocht ‘Sportpark de Varkensstal’ streden beide ploegen in de halve finale voor promotie naar de vierde klasse. Aan beide zijdes waren er veel fanatieke supporters op de been die zo intens meeleefden dat menig speler af en toe kippenvel kreeg van de entourage.

De openingsfase was in ieder geval voor de thuisploeg. Met veel energie jaagde de thuisploeg BVV overal op het veld af. Dit resulteerde in elf puppy’s in het geel-zwart die zich in het spel om de bal overal af lieten troeven door de grote agressieve broer. Kans na kans werd bij elkaar gevoetbald door de thuisploeg. Doelman Wolters redde nog tweemaal erg knap, waarna de derde grote kans er toch in ging voor VITA. Via een snelle uitbraak werd een geblokt schot ingetikt in het vrije doel, 1 – 0.

Hierna leek het alsof BVV haar rug rechtte en beter in het spel kwam. Uit een van de eerste aanvallen gebeurde dat ook. Want na een corner van Sjeffrie torende Peter boven iedereen uit en knikte knap binnen, 1 – 1.

BVV kon nu haar slechte start vergeten en vrijuit gaan voetballen zou je denken. Nou, nee. BVV viel terug in de rol van puppy en liet bijna de gehele eerste helft haar kommetje voer leegeten door de tegenstander.

BVV kon in aanvallend opzicht de bal niet vaker dan drie keer rondspelen. Het creëren van kansen was dan ook een utopie in het eerste bedrijf. Achterin liet BVV regelmatig een steek vallen. Tegenstanders kregen veel ruimte en leken gretiger dan de Blitterswijckse verdedigers.

Het beste voorbeeld was doelpunt nummer twee van het team uit Haren en Megen. De puppy’s stonden bij een inworp niet echt op te letten. Na een snelle ingooi werd de bal snel en hoog voorgegeven. In het luchtduel sprong de VITA-aanvaller hoog de lucht in en kopte knap raak. BVV was in geen velden of wegen te bekennen, 2 – 1.

Even later lagen de geel-zwarten puppy’s wederom te slapen. Na een nietsvermoedende lange bal kon een VITA-aanvaller met zeeën van ruimte kappen en draaien. Zijn schot was vervolgens formidabel en belandde met grote perfectie in de verre hoek, 3 – 1. BVV leek na 30 minuten al verslagen.

Maar zoals ieder promotieduel had ook deze wedstrijd een verrassende wending. De puppy’s gooiden de schroom van zich af. Ineens bleken ze wel samen te kunnen spelen. Ineens bleken er wel duels gewonnen te kunnen worden. En opeens bleek die grote broer niet zo groot meer.

In de enkele minuten voor rust had BVV de stand alweer recht kunnen trekken. Zo kwam Prins Sjef goed door over rechts na een prachtige aanval, maar succes bleef uit.

Even later was het buffel Nick die na eenzelfde combinatie voor de keeper werd gezet. Zijn verdedigersinstinct kwam naar boven en miste in één-op-één met de doelman. In de rebound frommelde BVV tot tweemaal toe de bal bijna over de lijn, maar het geluk ontbrak.

In de rust werd nog maar een benadrukt: Ga lekker voetballen, we hebben niets te verliezen. Dit advies werd ter harte genomen en met alle ziel en zaligheid die de BVV’ers in zich hadden gingen ze de strijd aan. De strijd richting het onmogelijke.

BVV voerde de druk steeds verder op en stond continu op de helft van de tegenstander. De geel-zwarten namen het doel vaker onder vuur. De belegring van het vijandelijk doel was een feit. In Haren en Megen werd alles en iedereen gemobiliseerd het doel te verdedigen.

Na ongeveer een uur spelen was de aansluitingstreffer daar. Na een perfect genomen vrije trap van de prins bleef Gijs Gooren een halve minuut in de lucht hangen en knikte de bal op miraculeuze wijze het doel in, 3 – 2. De kopgoal van Messi in de finale tegen Manchester United was er niets bij. Al zeg ik het zelf. (https://www.youtube.com/watch?v=crOBBouZbmc&ab_channel=CBSSportsGolazo).

Hierna roken de mannen uit Blitterswijck bloed; Haren en Megen waren klaar voor de slacht. Dit leek in eerste instantie ook waarheid te worden, want BVV drukte door. De aanvoerder en spits riep gepanikeerd richting zijn trainer: ‘’Als we nu niets doen, dan is het gewoon wachten op de gelijkmaker.’’

De trainer was eigenwijs en deed niets, maar het lot was hem enigszins goed gezind. Een blessurebehandeling aan de zijde van de thuisploeg zorgde voor enkele minuten oponthoud. VITA kwam op adem en BVV verloor het momentum.

Enkele minuten na de onderbreking wisten de rood-gelen (VITA) zelfs weer de weg te vinden naar het Blitterswijckse doel. Het spel golfde steeds meer op en neer en de wedstrijd werd een slijtageslag. Het publiek kreeg een waar schouwspel voorgeschoteld en zij waren vandaag dan ook de absolute winnaar.

BVV viel aan, maar de tegenstoot van VITA werd steeds gevaarlijker. Uit een van deze tegenstoten was het uit het niets raak. Een van de VITA-aanvallers werd plots aan de rechterkant weggestuurd en spurtte richting het Blitterswijckse doel. Met een geweldig schot in het zijnet verschalkte hij heel BVV, 4 – 2.

Zoals het gehele seizoen zat BVV niet bij de pakken neer en probeerde er het beste van te maken. De aanval werd weer gezocht. Er ontstonden vele standaardsituaties met veel gedrang en discutabele momenten tot gevolg.

Uit een hoekschop belandde de bal voor de voeten van Jari Wijnhoven. De wereldreiziger haalde uit en de bal werd geblokt. BVV appelleerde voor hands. Het arbitrale trio wuifde het weg.

Even later leek het alsof Sil Arts vanaf een trampoline omhoog sprong. Zo’n drie meter boven de grond knikte hij een corner richting de kruising. De doelman redde op formidabele wijze. Na wat gehachel belandde de bal voor de voeten van Gijs. Zijn inzet van dichtbij spatte op de lat uiteen.

De slotminuten braken aan en Geuvert brak door over links. In een duel om de bal vlogen hoofd en voet tegen elkaar aan. Geuvert ging (ietwat theatraal) naar de grond. Wederom hadden de voetbalgoden het beste voor met VITA, geen strafschop.

In de laatste minuten besefte BVV dat het niet meer ging lukken en dat het zwakke spel in de eerste helft dodelijk was. Op een niveau hoger worden fouten direct afgestraft. Een wijze les.

Daarmee komen we aan het einde van een fantastisch seizoen. BVV bewees dat je met de nodige dosis werklust, plezier en twee spelers van wereldniveau een heel eind kunt komen. We willen alle fans bedanken die ons altijd en overal hebben gesteund. We bedanken hoofdtrainer Jimmy Lucassen en assistent-trainer Henk Gooren die de afgelopen drie jaar ons vaandelteam naar grote hoogtes hebben gestuwd. Niets meer dan lof om een piepjong team na een (corona)jaar in de reserveklasse zo te ontwikkelen.

Persoonlijk bedank ik alle lezers van de verslagen, want dit was de laatste. Ik heb geen idee hoeveel mensen het verslag lezen, maar de positieve reacties (met name van pap, Wiel en Trees) doen me deugd.